Lausunto translain uudistuksesta

Demla lausui luonnoksesta hallituksen esityksestä laiksi sukupuolen vahvistamisesta sekä siihen liittyvien lakien muuttamisesta. HALLITUKSEN ESITYS ja demlan lausunto löytyvät kokonaisuudessaan Lausuntopalvelusta.

Kommentit liittyen sukupuolen vahvistamisen edellytyksiin

Viitaten valtioneuvoston oikeuskanslerin lausuntoon luonnokseksi hallituksen esityksestä sukupuolen vahvistamiseksi Demla ei näe perusteltuna, että sukupuolen vahvistamisen edellytykseksi säädetään 18 vuoden ikä. 18-vuoden ikäraja on keinotekoinen eikä tutkimustiedon tukema, minkä vuoksi Demla katsoo, että translasten ja -nuorten jättäminen esityksen ulkopuolelle rikkoo kansainvälisiä ihmisoikeussopimuksia, joihin Suomi on sitoutunut. 

Demla kannattaa, että sukupuolen juridinen vahvistaminen tulisi säätää mahdolliseksi myös alaikäisille henkilöille lasten oikeuksien toteuttamiseksi sekä lapsen edun ja itsemääräämisoikeuden periaatteiden vahvistamiseksi. Sukupuolitiedon korjaamisella väestörekistereihin on ensiarvoisen tärkeää henkilölle, joiden syntymänaikainen sukupuolimerkintä ei vastaa heidän omaa kokemustaan sukupuolestaan, ja sen pitäisi olla mahdollista kaikille ikään katsomatta. Lisäksi juridisen sukupuolen vahvistamisen tulisi olla ilmoitusmenettely, joka perustuisi henkilön omaan kokemukseen sukupuolestaan Tanskan mallin mukaisesti.

Kommentit liittyen hakemukseen ja sen käsittelyyn

Demla ei voi tukea hakemusmenettelyä esitetynlaisena, sillä se ei takaa yksilön kehollista ja identiteetin itsemääräämisoikeutta. Juridisen sukupuolen vahvistaminen tuli onnistua yksilön omasta ilmoituksesta ilman erillistä perustelua ja esitettyä 30 päivän harkinta-aikaa. Tanskassa on ollut voimassa omaan identiteettiin perustuva ilmoitusmenettely jo vuodesta 2014 asti, ja Demla esittää eduskunnan säätävän lain, joka perustuisi samalle periaatteelle.

Kommentit liittyen vanhemmuutta kuvaavaan nimikkeen muuttamiseen

Demla katsoo, että vanhemmuuden nimikkeeksi sopinee parhaiten vanhempi, sillä yleinen pyrkimys viime vuosina on ollut poistaa lainsäädännön sukupuolittuneita nimikkeitä yhdenvertaisuuden edistämiseksi. Demla haluaa huomauttaa, että lapsen oikeuksien kannalta merkittävintä on turvallinen kasvuympäristö, ja sukupuolitiedon olevan varsin epäolennainen asian kannalta.

Muut kommentit liittyen hallituksen esitysluonnokseen

Demla toteaa sterilisaatiovaatimuksen poistamisen olevan linjassa Suomen kansainvälisten ihmisoikeussitoumusten kanssa ja lopettavan transihmisten kehollisen itsemääräämisoikeuden loukkaamisen valtion toimesta. Demla katsoo kuitenkin, että uudistuksen tavoitteina mainitut seikat (1) vahvistaa henkilön itsemääräämisoikeutta erottamalla sukupuolen oikeudellinen vahvistaminen lääketieteellisistä tutkimuksista sekä hoidoista ja (2) perustaa hakemus sukupuolen vahvistamisesta henkilön omaan selvitykseen koskien hänen kokemusta sukupuolestaan eivät alkuunkaan toteudu ehdotuksessa sen nykyisessä muodossa.

Lisäksi voidaan pitää valitettavana, että jatkossakin pyritään pitämään yllä binääriseen eli kaksijakoiseen sukupuolikäsitykseen (mies/nainen) perustuvaa sukupuolikategorisointia, jonka ulkopuolelle jäävät monet mukaan lukien muunsukupuoliset, ei-binääriset ja sukupuolettomat henkilöt, ja Demla katsoo tällaisen tiedon keräämisen perusteettomaksi. Demla näkee pikemminkin sen kannattavana kehityssuuntana, että sukupuolen rekisteröinnistä luovuttaisiin kokonaisuudessaan yksilön itsemääräämis- ja itsemäärittelyoikeuden takaamiseksi kaikille.

Edellinen
Edellinen

Lausunto pakkokeinolain uudistamistarpeista

Seuraava
Seuraava

Lausunto henkilötunnusjärjestelmän uudistamista koskevista säädös- ja muista ehdotuksista