Pakkoavioliiton uhrien asemaa ja oikeusturvaa vahvistettava
Oikeuspoliittinen yhdistys Demla ry haluaa osoittaa tukensa Ihmisoikeusliiton vetoomukselle, jossa Ihmisoikeusliitto vaatii oikeusministeri Henrikssonilta toimia pakkoavioliiton uhrien oikeusturvan parantamiseksi. Demla pitää tärkeänä Ihmisoikeusliiton vetoomusta ja keskustelunavausta pakkoavioliittoihin liittyvien ongelmien esiintuomiseksi. Pakkoavioliitto on Suomessa huonosti tunnistettu rikollisuuden muoto ja sellaisenaan vakava ihmisoikeusloukkaus.
Pakkoavioliitolle luonteenomaista on sen huono tunnettuus ilmiönä ja sen myötä uhrin oikeusturva ja asema ovat heikkoja. Pakkoavioliiton tunnistaminen viranomaistyössä, esimerkiksi poliisissa tai Maahanmuuttovirastossa, on haasteellista ja viranomaistoiminnassa on pakkoavioliittotilanteiden tunnistamisessa selkeitä puutteita. Pakkoavioliiton uhrien aseman parantaminen edellyttää lainsäädäntömuutosten lisäksi viranomaisille tarjottavan koulutuksen lisäämistä, jotta viranomaisilla on paremmat edellytykset tunnistaa pakkoavioliiton uhri.
Pakkoavioliitolla tarkoitetaan avioliittoa tai avioliiton kaltaista suhdetta, jossa toinen tai molemmat puolisoista eivät ole voineet vaikuttaa avioliiton solmimiseen. Suomessa ei ole tällä hetkellä rikoslaissa erillistä rikosnimikettä pakkoavioliitolle. Avioliittoon pakottaminen voidaan tällä hetkellä voimassa olevan lainsäädännön perusteella rankaista ihmiskaupparikoksena. Voimassa oleva avioliittolaki on siltä osin puutteellinen, että se ei mahdollista avioliiton purkamista tai mitätöintiä. Pakkoavioliiton päättämiseen liittyvät purkamistapaukset käsitellään avioeroina.
Pakkoavioliitto harvoin on yksi yksittäinen teko. Pakkoavioliittoon voi liittyä vuosien fyysinen, henkinen ja taloudellinen painostus. Usein pakkoavioliittoon liittyy vahvasti yhteisön kulttuurilliset kunniakysymykset ja kunniaväkivalta, mikä nostaa uhrin avunhakemisen kynnystä. Pakkoavioliittoon voi liittyä vakavaa väkivaltaa, uhkailua ja alistamista, mutta toisaalta painostaminen voi olla erittäin hienovaraista. Pakkoavioliiton uhri voinut joutua luopumaan perustavanlaatuisista oikeuksistaan ja vapauksistaan. Pakkoavioliitolle tyypillistä on se, että uhri on asemassa, jossa pakkoavioliitosta irtautuminen saattaa olla todella haastavaa. Pakkoavioliiton uhri on lähes poikkeuksetta tuen tarpeessa, joten tältäkin osalta esimerkiksi turvakoteja tulee olla riittävästi resurssoituja.
Ihmisoikeusliitto vaatii vetoomuksessaan oikeusministeri Henrikssonilta seuraavia toimia:
Avioliittoon pakottaminen on kiireellisesti säädettävä rangaistavaksi rikoslaissa.
Avioliittoon pakottamisen rangaistavuus tulee ulottaa myös sellaisiin avioliittoihin, jotka eivät ole Suomessa päteviä.
Avioliittolakiin tulee kirjata mahdollisuus pakkoavioliiton kumoamiseen ja mitätöimiseen.
Oikeuspoliittinen yhdistys Demla ry yhtyy Ihmisoikeusliiton vaatimuksiin ja haluaa kannustaa jäsenistöä allekirjoittamaan Ihmisoikeusliiton vetoomuksen.
Linkki Ihmisoikeusliiton vetoomukseen: https://ihmisoikeusliitto.fi/pakkoavioliiton-uhrien-oikeuksia-vahvistettava/