Vuoden 2021 Oikeudenturvaaja-tunnustus Stop Deportations -verkostolle


Oikeuspoliittinen yhdistys Demla ry myöntää vuoden 2021 Oikeudenturvaaja-tunnustuksen Stop Deportations -verkostolle. 

Tunnustuksella Demla ry haluaa kiittää Stop Deportations -verkoston aktiiveja heidän työstään turvapaikanhakijoiden ihmisoikeuksien sekä oikeusturvan toteutumisen puolesta. Stop Deportations -verkosto on tuonut yhteen vapaaehtoisesti toimivia aktiiveja, jotka ovat jo pitkään tukeneet erityisesti säilöönotettuja ja pakkopalautusvaarassa olevia turvapaikanhakijoita turvapaikkaprosessissa sekä oikeusavun hakemisessa. 

Demla ry katsoo, että Stop Deportations -verkoston pitkäjänteinen ja tinkimätön ruohonjuuritason toiminta on muun muassa viime aikojen Afganistanin tapahtumien valossa tärkeää tunnistaa olennaiseksi osaksi turvapaikanhakijoiden ihmisoikeuksien turvaamista. Vuonna 2015 Eurooppaan saapui yli 1,2 miljoonaa turvapaikanhakijaa, joista yli 30 000 haki turvapaikkaa Suomesta – näistä suurimmat ryhmät ollen irakilaisia sekä afganistanilaisia. Afganistaniin pakkopalautuksia on toimeenpantu aina kesään 2021 saakka. Stop Deportations -verkoston aktivismi on tehnyt näkyväksi laajamittaisten pakkopalautusten vaikutukset turvapaikanhakijoiden ihmisoikeuksien toteutumiselle.

Stop Deportations -verkoston vapaaehtoisten aktiivien väsymätön ja asiantunteva työ on turvannut monille palautusuhan alla oleville asianmukaisen oikeusavun sekä perusteellisen selvityksen heidän turvapaikkaperusteistaan. Verkoston vapaaehtoistoiminta onkin osaltaan paikannut vuonna 2016 tehtyjä turvapaikanhakijoiden oikeusavun korvausten supistuksia.

Viime vuosien kehityskulut ovat osoittaneet, että sotaa ja vainoa pakenevien perus- ja ihmisoikeuksien turvaaminen vaatii myös ruohonjuuritason toimijoiden aktiivisuutta. Demla ry haluaa kiittää Stop Deportations -verkostoa esimerkillisestä työstä vakiintuneiden toimijoiden, kuten oikeusavun sekä viranomaisten välillä.

Oikeudenturvaaja-tunnustus myönnetään vuosittain henkilölle tai yhteisölle, joka on ansioitunut perus- ja ihmisoikeuksien puolustamisessa. Valinnan tekee Demla ry:n hallitus.

Palkinto myönnettiin Demlan oikeuspoliittisen seminaarin yhteydessä syyskuussa 2021. Stop Deportations -verkoston jäsen Outi Popp oli paikan päällä vastaanottamassa palkinnon verkoston puolesta. Mukana kuvassa myös Demlan hallituslaisia sekä seminaarin osallistujia.

Palkinto myönnettiin Demlan oikeuspoliittisen seminaarin yhteydessä syyskuussa 2021. Stop Deportations -verkoston jäsen Outi Popp oli paikan päällä vastaanottamassa palkinnon verkoston puolesta. Mukana kuvassa myös Demlan hallituslaisia sekä seminaarin osallistujia.

Edellinen
Edellinen

Ihmisoikeudet ja oikeusvaltioperiaate on turvattava Suomen puolustuskykyä ylläpidettäessä ja kehitettäessä

Seuraava
Seuraava

Pakkoavioliiton uhrien asemaa ja oikeusturvaa vahvistettava