Ennakkoarviointi Ylen äänisisältöjen tarjoamisesta internetissä

demla osallistui yleisradiolain mukaiseen ennakkoarviointimenettelyyn koskien äänisisältöjen tarjoamista internetissä.

Julkisen palvelun arvoa ja tehtäviä koskevat kysymykset

Miten merkittäviä Ylen äänisisällöt ovat mielestänne yhtiön julkisen palvelun kokonaisuuden kannalta?

Ylen äänisisällöt ovat keskeinen osa Ylen lakisääteisiä (Laki yleisradio Oy:stä, 1380/1993) tehtäviä ja niiden käytännön toteuttamista. Ylen tarjoamien äänisisältöjen saatavuus ja saavutettavuus ovat Suomen kaltaisen pienen kielialueen kannalta keskeisessä roolissa yhteiskunnallisen keskustelun ja kulttuurin ylläpitäjänä. Ylen tarjoamat monipuoliset sisällöt niin suomeksi kuin ruotsiksi kattavat ajankohtaisuutisoinnin, kulttuurin, lapsille sunnatun, tieteen, historian ja viihteen keskeisenä osana Ylen yhteiskunnallisia tehtäviä ja toimintaperiaatteita (Laki Yleisradio Oy:stä 7 §). 

Miten arvioitte Ylen internetin kautta tarjottavien äänisisältöjen vaikutusta?

Ylen äänisiällöt ovat saatavilla internet-selaimen, Yle Areena -sovelluksen sekä internetissä toimivan Yle Areenan palveluiden kautta. Sisällöt ovat saatavissa suomeksi ja ruotsiksi Suomen alueella ja Yle-tunnuksen avulla myös ulkomailta käsin. Saavutettavuus on tärkeä aspekti Ylen yhteiskunnallisen tehtävän toteutumiseksi. 

Äänisisältöjen käyttö on mahdollista monesta eri lähteestä ja niiden valikoimassa navigoiminen on tehty helpoksi varsinkin Areena-palvelussa ja Areena-sovelluksessa. Sovelluksen voi asentaa yleisimmin käytössä oleviin älylaitteisiin. Digitalisaation johdosta median kuluttaminen on siirtynyt erilaisille verkkoalustoille, joten myös Yle julkispalvelun tuottajana on siirtynyt tarjoamaan sisältöjä uusilla alustoilla. Nimenomaisesti, tämä vaikuttaa sisältöjen yhdenvertaiseen saatavuuten eri väestöryhmien kannalta.

Ylen ohjelmisto on monipuolista ja laadukasta sekä se pyrkii palvelemaan mahdollisimman suurta osaa väestöstä lapsista aikuisiin sekä viihteestä asiaohjelmiin. Ylen äänisisältöjä on saatavilla molemmilla kotimaisilla kielillä, joiden lisäksi tarjonnassa on otettu huomiooon myös kielivähemmistöt. 

Ylen tarjoamat sisällöt eroavat huomattavasti esimerkiksi kaupallisten toimijoiden tarjoamista äänisisällöistä: Ylen ohjelmat kattavat muun muassa erilaiset tiede-, kulttuuri- ja opetusmateriaalit sekä viihteelliset, kuten myös nuorille, lapsille ja vähemmistöille suunnatut ohjelmat lakivelvoitteensa mukaisesti. Demla katsoo, että Ylen tarjoamat äänisisällöt monipuolistavat suomalaista mediakenttää ja sinällään täydentää kaupallisten toimijoiden pitkälti viihteeseen painottuvia sisältöjä. Erityisesti Ylen rooli suomalaisen kulttuurin ja yhdenvertaisuuden edistäjänä on tärkeä nyky-yhteiskunnassa, jossa monet asiat politisoituvat markkinalogiikan ohjatessa uutis- ja ajankohtaisohjelmatuotantoa, kuten myös viihteellisempiä sisältöjä. 

Mikä on Ylen merkitys suomalaisten internetin kautta tarjottavien äänisisältöjen tilaajana ja hankkijana julkisen palvelun näkökulmasta? 

Yle hankkii ohjelmia yksityiseltä sektorilta ja näin varmistaa niiden palvelevan myös lainsäädännön laatu-, monipuolisuus- ja saavutettavuusvaatimuksia. 

Millainen vaikutus olisi mielestänne julkisen palvelun arvon näkökulmasta?

Mikäli Ylen mahdollisuuksia tarjota äänisisältöjä internetissä rajoitettaisiin, kaventaisia se suomalaisen mediakentän moniäänisyyttä olennaisesti. Lisäksi olisi vaikea kuvitella kaupallisten toimijoiden intressia tuottaa moniäänistä ja monipuolista ohjelmista kaikille yhteiskunnan ryhmille – tehtävä, joka on nimenomaisesti annettu Ylelle. Eritoten ongelmalliseksi tulisi kasvatuksellisten, tieteellisten ja ajankohtaisohjelmasisältöjen tarjoaminen monikielisenä yhteiskunnan rahoittamana palveluna silmällä pitäen Ylen lainsäädännöllistä erityisroolia. Myös sisältöjen määrällinen rajoittaminen vaikuttaisi edellä mainitulla tavalla. Demla katsoo, että Yle hoitaa julkista tehtävää ilman kilpailuintressiä ja pystyy siten palvelemaan merkittävää yhteiskunnan osaa, joka muuten jäisi kaupallisten intressien jalkoihin. 

Parantaako Ylen äänisisältöjen tarjoaminen internetin kautta mielestänne Ylen mahdollisuuksia toteuttaa sille asetettuja demokraattisia, sosiaalisia ja kulttuurisia tehtäviä vai heikentääkö se niitä? 

Äänisisältöjen tarjoaminen Internetin kautta mahdollistaa Ylen lakisääteisten yhteiskunnallisten tehtävien toteuttamisen ja on siten keskeinen osa Ylen tehtävää. 

Tulisiko Ylen äänisisältöjen internettarjonnan olla nykyistä laajemmin, suppeammin vai nykyisen kaltaisesti kolmansien osapuolten palveluissa?

Yle voisi tarjota sisältöjään laajemminkin kolmansien osapuolten palveluissa saavutettavuuden lisäämiseksi ja tarjonnan monipuolistamiseksi.

Markkina- ja kilpailuvaikutuksia koskevat kysymykset

Miten Ylen internetissä tarjoamat äänisisällöt ovat yleisesti vaikuttaneet tai vaikuttavat äänisisältöjen palveluiden kysyntään ja tarjontaan internetissä sekä internettiin tarkoitettujen äänisisältöjen hankintaan ja saatavuuteen?

Ylen tarjoamat äänisisällöt monipuolistavat tarjontaa kaupallisten palveluiden rinnalla. Yle toisin sanoen tarjoaa osaltaan ohjelmistoa, jota olisi vaikea kuvitella tuotettavan markkinalogiikalla esimerkiksi saamenkielinen, suomenruotsalainen, karjalankielinen uutistoimitus. 

Yle hankkii markkinoilta ohjelmistoa, jonka yksityiset toimijat tuottavat silmällä pitäen Ylen tarjoamien ohjelmien erityispiirteet. 

Internetissä tarjottavien äänisisältöjen korvaavuus 

Internetissä jaettavat äänisisällöt ovat osittain korvaavia ja osittain täydentävä osa FM-taajuuksilla tarjottua julkispalvelua. FM-taajuudet ovat myös teknisesti ajateltuna tärkeä osa valtion viestintää esimerkiksi laajojen sähkökatkosten aikana tai muissa yhteiskunnallisessa kriisitilanteissa, joissa esimerkiksi tietoliikennekaapelit ovat poikki. 

Ylen äänisisällöt ovat pitkälti erilaisia verrattuna muiden palveluntarjoajien tarjontaan, sillä Ylen toimintaa ohjaavat erilaiset periaatteet. Yle tuottaa monipuolista ohjelmistoa yhteiskunnan eri ryhmille, kun taas markkinaehtoiset toimijat tuottavat sisältöjä markkinalogiikan vallitessa. 

Vaikuttavatko Ylen internetissä tarjoamat äänisisällöt mahdollisuuteen investoida ja kehittää uusia palveluita ja tuotteita taikka kehittää olemassa olevia palveluita?

Yle toimii esimerkkinä uusien ja luovien äänisiältöjen ja tekniikoiden omaksujana. Yle voidaan nähdä testilaboratoriona uudenlaisille ohjelmille. Näin Yle toimii verrokkina ja “kilpailuttajana” Suomen kaltaisella pienellä kielialueella. Ylen tarjoamat palvelut eivät suoraan kilpaile markkinaosuuksista, sillä sisältöjen tuotantoa ohjaavat eri periaatteet. 

Ylen äänisisällöt kolmansien osapuolten alustoilla

Ylen äänisisällöt kolmansien osapuolien alustoilla voivat ohjata käyttäjiä uusille alustoille ja näin kasvattaa niiden käyttäjämääriä sekä rohkaista tutustumaan alustoilla tarjottuun muuhun sisältöön.

Oikeuspoliittinen yhdistys – Rättspolitiska föreningen – Demla ry:n hallitus

Edellinen
Edellinen

Demla ry osoittaa tukensa saamelaiskäräjälain muutoksen puolesta

Seuraava
Seuraava

Oikeudenturvaaja-tunnustus 2022 myönnettiin rikosasianajaja Hanna-Maria Sepälle juhlavuoden seminaarissa