Demla ry:n kannanotto - Pride-viikon kannanotto

Oikeuspoliittinen yhdistys Demla ry juhlii Helsinki Pride -viikkoa 2024!

Oikeuspoliittinen yhdistys Demla ry haluaa tällä kannanotolla kunnioittaa tämän vuoden Helsinki Pride -tapahtumaa sekä osoittaa tukensa myös muille pienemmille Pride-tapahtumille.

Suomessa järjestetään kuluvana vuonna ennätykselliset 51 Pride-tapahtumaa eri kaupungeissa. Seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen oikeudet ja yhdenvertaisuuden edistäminen ovat keskeinen osa Demlan toimintaa. Edistyksestä huolimatta haluamme tällä kannanotolla nostaa esiin vakavan huolemme sateenkaarivähemmistöihin ja Pride-tapahtumiin kohdistuvasta kasvaneesta vihasta, vihapuheesta ja häirinnästä.

Helsinki Priden teemana on tänä vuonna “Rauha ja toivo” ja haluamme muistuttaa perusoikeudesta rauhanomaiseen mielipiteen ilmaisemiseen. Tuo oikeus on oikeusvaltioperiaatteen kulmakivi. Me Demlassa olemme hyvin huolestuneita sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöihin kohdistuvan vihamielisen ilmapiirin kehityksestä Suomessa ja globaalisti sekä Pride-tapahtumiin kohdistuvasta häirinnästä.

Pride-tapahtumat ovat ensisijaisesti mielenosoitus sateenkaarivähemmistöjen olemassaolon, oikeuksien ja yhdenvertaisuuden puolesta. Pridella on tärkeä asema kaikille avoimena ihmisoikeustapahtumana, jonka tarkoitus on edistää seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin kuuluvien oikeuksia ja luoda kaikille turvallinen ja yhdenvertainen yhteiskunta seksuaaliseen suuntautumiseen tai sukupuoleen ja sen ilmaisemiseen katsomatta. Pride-tapahtumat ovat ensisijaisesti sateenkaarivähemmistöille, mutta ne ovat myös merkittävä keino enemmistöön kuuluville osoittaa liittolaisuutta. Työhön yhdenvertaisuuden eteen tarvitaan ihan jokaista. Demla kehoittaakin kaikkia juhlimaan yhdenvertaisuutta toivon ja rauhan merkeissä tällä viikolla Helsingissä ja muissa tulevissa Pride-tapahtumissa ympäri maan.

Pride-tapahtumiin kohdistuva häirintä ja väkivalta kohdistuu mielipiteenvapauden harjoittamiseen, ja Euroopan ihmisoikeustuomioistuin on asiassa harvinaisen selväsanainen. Tuomioistuimen mukaan Euroopassa on selkeä konsensus “yksilön oikeudesta identifioitua homoksi, lesboksi, tai mihin tahansa seksuaalivähemmistöön kuuluvaksi ja edistää omia oikeuksiaan ja vapauksiaan” (Bayev ja muut v. Venäjä 2017 kohta 66.) Seksuaalivähemmistöihin kohdistuvan vihapuheen ja häirinnän kitkeminen on välttämätöntä demokraattisessa yhteiskunnassa (Vejdeland ja muut v. Ruotsi kohta 59).

Kansainvälinen seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen oikeuksia ajavien kansalaisjärjestöjen kattojärjestö ILGA Europe on raportoinut hyökkäyksistä Pride-tapahtumiin 16 Euroopan maassa, Suomessa mukaan lukien. Lisäksi Suomen Yhdenvertaisuusvaltuutettu ja valtakunnallinen Seta ry on aktiivisesti kampanjoinut häirintää vastaan. Pride-tapahtumat ovat ihmisoikeussopimuksen mukaista mielipiteen vapauden ja ilmaisun harjoittamista, ja jokaisella on oikeus olla oma itsensä ilman pelkoa häirinnästä, vihasta ja väkivallasta.

Seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen olemassaolon, oikeuksien ja yhteiskunnallisen näkyvyyden vastustaminen on koventunut. Käytetty retoriikka lietsoo vihaa ja ennakkoluuloja, ja sitä ovat käyttäneet myös johtavat poliitikot. Oikeuspoliittinen yhdistys Demla ry on huolissaan siitä, miten hallituspuolueiden edustajat aktiivisesti vastustavat niin sateenkaarijärjestöjä, Pride-tapahtumia ja jopa sateenkaaritiedon opetusta kouluissa.

Tarvitaan päättäväisiä ja proaktiivisia toimia asenneilmapiirin muuttamiseksi ja häirintään puuttumiseksi. Hallitus ei voi ummistaa silmiä tältä kielteiseltä kehityssuunnalta, vaan sen on konkreettisin toimin osoitettava sitoutumista sateenkaari-ihmisten oikeuksien edistämiseen Euroopan ihmisoikeussopimuksen velvoittamana.

Demla painottaa seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin kuuluvien nuorten oikeutta turvalliseen kasvuun ja kehitykseen. Turvaton kouluympäristö, asiallisen tiedon puute sekä häirintä heikentävät näiden lasten ja nuorten fyysistä ja psyykkistä terveyttä sekä edellytyksiä kasvaa onnellisiksi aikuisiksi. Oikeus ajantasaiseen ja tutkittuun tietoon on paras lääke ennakkoluuloihin ja stereotypioihin perustuvalle vihalle.

Demla kehottaakin kaikkia osoittamaan tukensa yhdenvertaisuudelle osana Suomen moninaisia Pride- tapahtumia. “Rauha ja toivo’, Helsinki Priden tämän vuoden teemana ei voisi olla sopivammin valittu!

Nähdään Helsinki Pridessa!

Edellinen
Edellinen

Oikeus-lehti etsii kahta uutta päätoimittajaa (haku auki 15.9.2024 asti)

Seuraava
Seuraava

Lausunto Valtioneuvostolle: Luonnos valtioneuvoston toimenpideohjelmaksi rasismin torjumisesta ja yhdenvertaisuuden edistämisestä