Puolan rajalla olevien lasten oikeus elämään ja terveyteen on unohdettu
Tällä viikolla vietetään lapsen oikeuksien teemaviikkoa ja juhlitaan lapsen oikeuksien sopimusta. Lapsen oikeuksien sopimus hyväksyttiin YK:n yleiskokouksessa 20.11.1989.
Lapsen oikeuksien sopimuksessa taataan lapsille oikeus kasvaa ja kehittyä terveenä, pelkäämättä väkivaltaa ja riistoa. Lapsen oikeuksien sopimuksen 6 artiklassa linjataan jokaisen oikeudesta elämään. 2 artiklan mukaan sopimuksen oikeudet taataan jokaiselle lapselle esimerkiksi ihonväriin, kieleen, uskontoon tai alkuperään katsomatta.
Lapsen oikeuksien sopimus on syntynyt Puolan aloitteesta. Maa halusi sopimuksella kunnioittaa orpoja juutalaislapsia keskitysleirille vapaaehtoisesti seuranneen lastenlääkäri Janusz Korczakin muistoa. Siksi onkin erikoista, että Puola kieltäytyy päästämästä maahan Valko-Venäjän vastaisella rajalla olevia ihmisiä, jotka joutuvat elämään kylmässä ja nälässä ilman humanitaarista apua. Kylmiin ja epäinhimillisiin oloihin on kuollut jo useita ihmisiä, ja rajalla on myös lapsiperheitä.
Puola rikkoo tietoisesti paitsi lapsen oikeuksien sopimusta ja Euroopan ihmisoikeussopimusta jättäessään ihmiset hengenvaaraan. Tämän lisäksi se rikkoo Geneven pakolaissopimusta, jonka mukaan jokaisella on oikeus hakea turvapaikkaa.
Demla ry muistuttaa EU:n jäsenvaltioita näiden kansainvälisistä sitoumuksista. Ketään ei voi jättää kuolemanvaaraan, varsinkaan erittäin haavoittuvassa asemassa olevia lapsia.