Demlan eväät kuntavaaleihin

SUSANNA KAAVI, DEMLAN VARAPUHEENJOHTAJA
JOHANNA VIRTANEN, DEMLAN HALLITUKSEN JÄSEN

Demla järjesti joulukuussa 2020 keskustelutilaisuuden aiheesta “Kunnat perusoikeuksien turvaajina”. Mukana keskustelussa oli Kuntaliiton asiantuntija Ida Sulin sekä 25 kunnista ja perusoikeuksista kiinnostunutta keskustelijaa. Keskustelun satona kokosimme kolme perusoikeuksiin ja kuntiin liittyvää aihetta, joiden tulisi olla vahvasti mukana kuntavaalikeskusteluissa.

Miten kunnat turvaavat perus- ja ihmisoikeudet myös tulevaisuudessa?

Kunnilla on järjestämisvastuu monista palveluista, jotka kiinnittyvät suoraan perus- ja ihmisoikeuksien toteutumiseen joka päivä. Onkin tärkeää kysyä, miten oikeuksien toteutuminen turvataan myös tulevaisuudessa. Miten taataan kaikkien oikeus laadukkaaseen opetukseen? Miten kaikille turvataan yhdenvertainen pääsy terveydenhuoltoon? Miten taataan turvapaikanhakijoiden oikeus hakea turvapaikkaa? Miten sukupuolten tasa-arvoa edistetään kunnissa? Näin suunnataan katse konkreettisiin keinoihin, joiden avulla perusoikeuksien toteutumista voidaan kunnissa aktiivisesti edistää.

Miten valtuustot voisivat edistää kuntalaisten osallistumista?

Kuntalain mukaan valtuuston on pidettävä huolta siitä, että kunnan asukkailla ja palvelujen käyttäjillä on edellytykset osallistua ja vaikuttaa kunnan toimintaan. Minkälaisia konkreettisia tapoja valtuustoilla on edistää osallistumisoikeuksien toteutumista? Miten näitä keinoja voitaisiin kehittää tulevaisuudessa? Miten kuntapäättäminen tuodaan lähemmäksi kuntalaista? Yhdenvertaiset osallistumismahdollisuudet ovat myös tärkeitä seuraavan kysymyksen, eli edustuksellisuuden kannalta.

Miten vastaisuudessa voidaan parantaa valtuustojen edustuksellisuutta sekä äänestysintoa?

Kuntien päättävissä elimissä on edustuksellisuuden kannalta paljon ongelmia. Päättävissä toimielimissä on esimerkiksi hyvin vähän perheellisiä tai maahanmuuttajataustaisia, eivätkä valtuustot useinkaan ole ikä- ja sukupuolirakenteensa osalta tasapainossa. Miten tulevaisuudessa voitaisiin parantaa kunnallisen päätöksenteon edustuksellisuutta? Miten kuntavaalien valtakunnallista äänestysinnokkuutta saataisiin edistettyä? Tämä on tärkeä kysymys suomalaisen lähidemokratian toteutumisen kannalta.

Edellinen
Edellinen

Demla tukee Oikeus olla -kansalaisaloitetta oikeudenmukaisen translain puolesta

Seuraava
Seuraava

Lasten oikeuksien toteutuminen turvapaikkaprosessissa turvattava