Oikeudenturvaaja 2020-tunnustus Perustuslakiblogille

Demla jakoi Oikeuspoliittisessa seminaarissaan toista kertaa Oikeudenturvaaja-tunnustuksen. Tunnustuksen tarkoituksena on nostaa esiin työtä perus- ja ihmisoikeuksien sekä oikeusvaltioperiaatteen toteutumisen puolesta. Vuonna 2020 tunnustus myönnettiin Perustuslakiblogille:

Oikeuspoliittinen yhdistys Demla ry myöntää vuoden 2020 Oikeudenturvaaja-tunnustuksen Perustuslakiblogille.

Suomen valtiosääntöoikeudellisen seuran ajankohtaispalstana toimiva Perustuslakiblogi on jo vuosia osallistunut julkaisemillaan kirjoituksilla ansiokkaasti Suomessa käytävään perus- ja ihmisoikeuksia koskevaan keskusteluun sekä oikeusvaltion turvaamiseen.

Tänä vuonna Perustuslakiblogi on osoittanut tärkeytensä perus- ja ihmisoikeuksia koskevan keskustelun foorumina. Koronakriisi on haastanut valtiosääntöoikeudellista järjestelmäämme, oikeusvaltion perusteita ja perusoikeuksien toteutumista tavalla, jolle saa hakea vertailukohtaa aina maailmansodista asti. Tässä ajassa ja tilanteessa perus- ja ihmisoikeuksien puolustaminen on jäänyt harvojen tehtäväksi ja Perustuslakiblogi on edustanut niitä tahoja, jotka ovat poikkeustilan ja kriisin keskellä muistuttaneet niistä. Blogi on mahdollistanut moniäänisen asiantuntijakeskustelun oikeusvaltion turvaamisen näkökulmista.

Erityisen kunniamaininnan ansaitsee blogin vastaava toimittaja Pauli Rautiainen, joka on lukuisilla kirjoituksillaan Perustuslakiblogissa kuin mediaesiintymisillään ollut ehdottomasti tärkeimpiä henkilöitä puolustamassa perusoikeuksia, kun ne ovat monilta muilta unohtuneet, ja tuodessaan Perustuslakiblogin sisältöjä esiin myös laajemmalle yleisölle.

Oikeuspoliittinen yhdistys Demla ry on kiitollinen aktiivisesta Perustuslakiblogista ja sen korvaamattomasta työstä Suomen perus- ja ihmisoikeuksia koskevan keskustelun alustana. Koronakriisin keskellä oikeusvaltion tila olisi ollut perus- ja ihmisoikeuksien kannalta synkempi ilman blogin herättämää keskustelua ja Pauli Rautiaisen työtä.

Oikeudenturvaaja-tunnustus myönnetään vuosittain henkilölle tai yhteisölle, joka on ansioitunut perus- ja ihmisoikeuksien puolustamisessa. Valinnan tekee Demla ry:n hallitus.

Oikeudenturvaaja-palkinto myönnettiin Oikeuspoliittisen seminaarin yhteydessä Perustuslakiblogille, kuvassa mukana palkinnon vastaanottajan ja erityismaininnan saajan Pauli Rautiaisen lisäksi Demlan puheenjohtaja Virve Valtonen, järjestösihteeri Juho Aalto sekä varapuheenjohtaja Susanna Kaavi.